måndag, november 2

nyponsoppan med stort N

I söndags åt jag den godaste nyponsoppa jag någonsin smakat, farmors hemmagjorda! Vill man veta hur man gör världens godast nyponsoppa gick det till såhär, på ett ungefär:

På lördagen kom farmor på att hon ville göra nyponsoppa. Då gick hon ut och plockade så mycket frostnupna bär som behövdes (ca en liter), direkt från busken. Efter att ha rensat bort skräp och sköljt dem lade hon nyponen att koka i kastrull med lite vatten på vedspisen. Med jämna mellanrum rörde och mosade hon bären i kastrullen. Sedan passerade hon massan genom en sil för att få bort skal och frön, därefter lät hon den koka igen tillsammans med "vatten efter behag" plus lite socker (lite - inte i närheten av färdigt pulvers sockermängd). Tillslut rörde hon ner aningens potatismjöl för att få den lite tjockare konsistensen, och så saften från en pressad apelsin, vilket ger soppan en frisk och naturligt söt smak. Serveras gärna med grädde, som den är eller vispad!

Har ni nyponbuskar i trädgården så testa, testa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar